Δροσιστική και γρήγορη μακαρονάδα al Limone
Ένα δροσερό και άκρως καλοκαιρινό πιάτο με λεμόνι που είναι έτοιμο σε λιγότερο από 10 λεπτά.
Η μακαρονάδα al limone αποτελεί ένα από τα πιο καλοκαιρινά πιάτα εμπνευσμένα από την ιταλική κουζίνα. Το κύριο συστατικό, το λεμόνι προσδίδει φρεσκάδα και οξύτητα, το σκόρδο έξτρα γεύση ενώ με τη βοήθεια του αμύλου η σάλτσα θα αγκαλιάσει τα ζυμαρικά διαμορφώνοντας με λίγα υλικά ένα ολοκληρωμένο πιάτο.
Με απλά συστατικά που όλοι έχουμε στο σπίτι, μπορούμε να φτιάξουμε μια δροσερή μακαρονάδα για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά παρά τις υψηλές θερμοκρασίες.
Υλικά (για 4 μερίδες)
Για τη σάλτσα
- 1 κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 50 γρ. βούτυρο
- 2 λεμόνια με το ξύσμα τους
- 2 σκελίδες σκόρδο
- πιπέρι
- 80 γρ. παρμεζάνα
Για τη μακαρονάδα
- 400 γρ. λιγκουίνι (ή όποιο άλλο ζυμαρικό προτιμάτε)
- Αλάτι για το νερό που θα βράσουν τα ζυμαρικά
- Δυο κούπες νερού με άμυλο
Εκτέλεση
Προετοιμασία της σάλτσας
- Σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο
- Όταν το βούτυρο λιώσει προσθέτουμε το πιπέρι και το σκόρδο μέχρι να πάρει χρώμα
- Έπειτα με έναν τρίφτη παίρνουμε το ξύσμα από τα δυο λεμόνια αλλά και τον χυμό τους
Βράσιμο ζυμαρικών
- Ρίχνουμε μια γενναία ποσότητα αλατιού στο νερό που βράζει
- Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και αφαιρούμε ένα λεπτό πριν το al dente σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
- Κρατάμε δυο κούπες νερού των ζυμαρικών λίγο πριν τα σουρώσουμε
Σύνθεση υλικών
- Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα προσθέτουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα
- Προσθέτουμε την παρμεζάνα και λίγο από το νερό που κρατήσαμε και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα ζυμαρικά με τη σάλτσα
Tips & παραλλαγές
Αν θέλουμε τη μακαρονάδα πιο ελαφριά μπορούμε να μειώσουμε τον χυμό του λεμονιού (προτείνεται η ποσότητα ξύσματος να μείνει ίδια).
Πριν το σερβίρισμα μπορούμε να συνδυάσουμε τη μακαρονάδα με λίγο μαϊντανό δίνοντας έξτρα φρεσκάδα.